Cena: 279,00zł
W związku z rosnącym zapotrzebowaniem na whisky japońskiej produkcji w 1972 roku powstała nowa destylarnia wyspecjalizowana w whisky zbożowej – Chita Distillery. Przedsięwzięciem tym zarządzał Keizo Saji – drugi master blender koncernu Suntory. Zbożowa whisky z Chita stała się podstawowym składnikiem doskonałych japońskich blendów, takich jak na przykład Hibiki. Suntory The Chita Single Grain Whisky powstaje na bazie kukurydzy. Destylaty leżakują w 3 różnych rodzajach beczek – po bourbonie, po sherry i po hiszpańskim winie. Smak tej wyjątkowo interesującej whisky główny master blender Suntory – Shinji Fukuyo, określił w dosłownym tłumaczeniu jako "spokój japońskiej whisky". Jest niezwykle zrównoważona, elegancka i delikatna. W nosie owoce tropikalne, kwiaty, wanilia, płatki kukurydziane i miód akacjowy. W ustach wyjątkowo gładka z nutami miodu, dojrzałych słodkich owoców i kardamonu. Finisz wyrazisty ze słodko-gorzkimi przyprawami korzennymi i dębową beczką.