Cena: 99,90zł
Cointreau to przeźroczysty likier pomarańczowy, charakteryzuje się łagodnym i wyrazistym smakiem słodko-gorzkich skórek pomarańczy. Pozostałe składniki to spirytus z buraka, cukier i woda. Cała historia Cointreau rozpoczyna się w 1849 roku, kiedy to cukiernik Adolphe Cointreau i jego brat Edouard-Jean wybudowali destylarnie w Angers we Francji. Celem była produkcja alkoholu z lokalnych owoców. W roku 1875 E. Cointreau, przejął działającą destylarnię i stworzył likier Cointreau. O swoim likierze powiedział „Z pasją poszukiwałem kwintesencji smaku Cointreau, chciałem połączyć krystaliczną przejrzystość z subtelnością aromatu słodkich i gorzkich skórek pomarańczowych”. Proces produkcji jest pilnie strzeżoną tajemnicą rodzinną. Wysuszone zielono-brązowe skórki gorzkich pomarańczy oraz pomarańczowo-czerwone skórki słodkich pomarańczy najpierw przechowywane są w specjalnych koszach, a następnie poddawane są maceracji i destylowane w ognisto-czerwonych miedzianych kadziach, aby wydobyć z nich każdą kroplę olejków eterycznych.