Cena: 499,00zł
Turriga winnicy Argiolas jest z pewnością najbardziej znanym sardyńskim winem na świecie. Zbiór ręczny odbywa się jesienią, zwykle w październiku, a winogrona są miażdżone i fermentowane w pojemnikach ze stali nierdzewnej. Następnie wino dojrzewa przez 24 miesiące w nowych beczkach z francuskiego dębu i dalej rafinuje przez 12 miesięcy w butelce. Wino posiada intensywny czerwony kolor, w nosie otwiera się bogaty i złożony bukiet z aromatami czarnych jagód, ciemnych śliwek, liści czarnej herbaty, suszonych przypraw, pieczonych nutek, w tle skóry, tytoniu i jagód. Pełne, gęste i wielowarstwowe na podniebieniu, pełne, o aksamitnej, miękkiej konsystencji, doskonałej strukturze, dojrzałych, mięsistych garbnikach i dobrze zintegrowanej kwasowości. Wskazana dekantacja.